‘We staan mogelijk voor een tsunami van cyberaanvallen’
close menu

De Tijd & De Standaard: ‘We staan mogelijk voor een tsunami van cyberaanvallen’

Zowel De Tijd als De Standaard berichten vandaag over een mogelijke ‘tsunami van cyberaanvallen‘.
Bedrijven die gebruik maken van een eigen Microsoft Exchange-server zijn vandaag extra kwetsbaar door een systeemkwetsbaarheid die hackers toelaat computerservers binnen te dringen.

Centrum voor Cybersecurity (CCB)

Het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) trekt zondag 14-03 aan de alarmbel via een persbericht over deze kwetsbaarheid, en waarschuwt dat inmiddels reeds tientallen Belgische bedrijven slachtoffer werden.

Het is duidelijk dat deze kwetsbaarheid actief wordt uitgebuit op verschillende manieren en misschien door meerdere criminele organisaties‘, zo waarschuwt het CCB. We staan voor weken waarin er een ‘tsunami aan cyberaanvallen’ mogelijk is, zo klinkt het. Het CCB zegt nu al steeds meer meldingen te krijgen van cyberincidenten bij bedrijven en organisaties die gebruik maken van de Microsoft Exchange-mailserver. Het zou gaan om ‘tientallen Belgische slachtoffers‘. In België zouden ‘er meer dan 1.000 Exchange-servers kwetsbaar zijn‘.

Updates & patches

Microsoft kondigde op 2 maart aan dat er 4 grote kwetsbaarheden zaten in haar veelgebruikte Microsoft Exchange-server & stelt hiervoor patches ter beschikking.

Maar die ‘patches’ zorgen er ook voor dat hackersgroepen de twee versies kunnen gaan vergelijken en zelf kunnen ontdekken waar de zwakke plek zat. Ze kunnen dan toeslaan bij bedrijven die zich nog niet gewapend hebben. Het risico op een incident wordt dus nog groter voor bedrijven die de update nog niet hebben (laten doorvoeren).

Office 365

✔️ Indien u niet (meer) beschikt over een eigen Exchange-mailserver, maar werkt met Office 365, bent u niet blootgesteld aan deze kwetsbaarheid.

Kwetsbaarheden in kaart brengen

We nodigden u reeds eerder uit op een webinar door onze partner Holm Security. Holm Security bewaakt op permanente basis uw omgeving en waarschuwt zodra deze of gene kwetsbaarheid bekend wordt, en u hierdoor getroffen bent. Geen luxe, maar noodzaak!

Bronnen

  • De Tijd, 14-03-2021, lees hier verder;
  • De Standaard, 14-03-2021, lees hier verder;
  • Centrum voor Cybersecurity, lees hier verder.

Nog vragen?

Contacteer ons!

Support
Let’s talk