Vooral Belgische bedrijven getroffen door gijzelsoftware, helft betaalt losgeld
close menu

Vooral Belgische bedrijven getroffen door gijzelsoftware, helft betaalt losgeld

Meer dan vier op de tien (42 procent) Belgische bedrijven zijn het afgelopen jaar getroffen door minstens één cyberaanval. De grote meerderheid ervan (69 procent) kreeg twee of meer aanvallen te verduren, bijna een vijfde (18 procent) zelfs meer dan vijftien. Dat blijkt uit een internationaal rapport van de Britse verzekeraar Hiscox, waarvoor het meer dan 6.000 bedrijven bevroeg in België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Voor ons land gaat het om 525 ondernemingen.

Bron: Belga, 04-05-2021

Samen met bedrijven in Duitsland kregen ondernemingen in België het meeste af te rekenen met ransomware of gijzelsoftware (waarbij hackers bestanden op een computer blokkeren en losgeld vragen om die weer vrij te geven). In beide landen kreeg 19 procent van de bedrijven die getroffen werden door cyberaanvallen, te maken met de gijzelsoftware. Over alle landen heen gaat het om gemiddeld 16 procent. Nederlandse bedrijven worden relatief gezien het minst vaak getroffen (13 procent).

Miljoenen losgeld

In alle acht landen samen betaalde meer dan de helft (58 procent) van de door ransomware getroffen bedrijven losgeld. Vooral Ierse (75 procent) en Amerikaanse ondernemingen (71 procent) tastten in de buidel. Spaanse bedrijven (44 procent) kwamen het minst met geld over de brug en ook in België deed iets minder dan de helft (49 procent) dat.

Het losgeld van de 241 bevraagde bedrijven die betaalden, bedroeg alles samen 7,3 miljoen dollar (meer dan 6 miljoen euro). Het mediane bedrag komt uit op 11.900 dollar. Een Duits bedrijf betaalde met 94.900 dollar de hoogste eenmalige som om van ransomware af te raken.

In België kostten alle soorten cyberaanvallen een bedrijf gemiddeld iets minder dan 10.000 euro volgens Hiscox. ‘Het hoogste bedrag dat een onderneming in ons land betaalde in 2020 was 496.323 euro’, luidt het.

Hoe kan u zich beter beschermen?

Technologie laat toe u optimaal te beschermen tegen bedreigingen van buiten- en binnenuit. Weet dat ook sensibiliseren van uw collega’s, de risico’s op een incident verkleint en de gevolgen beperkt. Ook hier kunnen geautomatiseerde opleidingen uw gebruikers scherp houden.

Bent u voldoende gewapend tegen de tsunami aan bedreigingen? Ga in gesprek met INTERIT om de risico’s in kaart te brengen en vermijd nieuwe incidenten.

Nog vragen?

Contacteer ons of lees het volledige rapport.

Support
Let's talk